Hvad er Sandplay Terapi?
Psykolog Kirstine Lysgaard beskriver her tilbuddet om Sandplay Terapi
Hvem kan benytte tilbuddet?
Sandplay Terapi (ST) er åbent for alle. Både det syge barn/tidligere sygt barn, raske søskende og forældre/bedsteforældre kan have glæde af tilbuddet.
De eneste forudsætninger er:
• At familien skal være medlem af Familier med kræftramte børn
• At der er en problemstilling, man ønsker hjælp til – det kan være alle mulige former for udfordringer.
Hvad kan man fx få hjælp til?
Der er faktisk ingen grænser for, hvad ST kan bruges som redskab til. Det er fx brugt til:
• angst (for tilbagefald, for at sove alene, for skolen, for at sove væk hjemmefra m.v.)
• sorg, ked af det hed, nedtrykthed, depression
• vrede (som får et ikke konstruktivt udtryk)
• bekymringer
• problemer i samspillet med andre mennesker
• problemer med selvværd og selvtillid
Ingen terapiform hjælper alle, derfor kan der naturligvis være tilfælde, hvor ST ikke hjælper på problemerne. Det er imidlertid værd at gøre forsøget.
Hvor ofte skal man komme?
Det optimale for et forløb med ST er at komme hver 14. dag. Hvis dette ikke er muligt af forskellige grunde, så gør vi det mulige. Hvis familien af gode grunde ikke kan komme til mig i Aarhus eller på Djursland, så er der i særlige tilfælde mulighed for behandling i hjemmet – med rejse-sandkasser.
Hvad kan man forvente af et forløb med ST?
Vi vil først snakke lidt om din situation generelt, hvordan du trives i livet, hvilke udfordringer du har, og hvor meget de fylder og påvirker din livskvalitet. Sammen finder vi ud af, hvad det er vigtigst for dig at få hjælp til – og der starter vi.
Hver gang vil vi arbejde med redskabet ST, hvor du skaber billeder, af det du tumler med ved at sætte forskellige figurer i nogle sandkasser. På en måde løfter man de følelser og problemer, der er ”ud af kroppen (og tankerne) og ind i kassen”, og på den måde bliver det lettere at forholde sig til dem og se det hele fra nye vinkler.
Både hoved, følelser og kreativitet arbejder med
Det er lidt svært med ord at forklare, hvordan og hvorfor ST er så virkningsfuldt. En af grundene er, at bearbejdningen ikke kun foregår i hovedet og via tankerne, men også via følelserne og den kreative kraft i os. Faktisk kan vi bearbejde svære følelser og tilstande med ST uden helt at have ord for dem eller forstå dem.
Dette er en helt særlig styrke i forhold til mindre børn, der jo ikke har mange ord for det, som plager dem. En del børn (det syge barn /raske søskende) var helt små under sygdomsforløbet, og de har derfor slet ikke bevidst hukommelse om de ting, som skete. Men kroppen husker og kan bearbejde de gamle oplevelser uden ord – via billeder.
Kreativitet helbreder os
For et par år siden var der en stor international kongres i London om kreativitetens funktion for menneskers psykiske sundhed. Megen nyere forskning viser, at kreativitet kan bidrage til at hele traumer.
Olivers erfaringer med Sandplay Terapi
Oliver på 13 år fik hjælp til angst efter lillebrors kræftforløb. Her kan I få et indblik i hvordan det hjalp Oliver.
Olivers lillebror har været i gennem et hårdt 4 år langt og turbulent kræftforløb. Da Oliver var 6 år, skulle han passes hos bedsteforældre, mens lillebror var til en rutinekontrol på Rigshospitalet. Lillebror bliver akut dårlig og ender på intensiv i en længere periode. Oliver er i den periode hos forskellige familiemedlemmer, som gør hvad de kan for at fastholde hans hverdag. Oliver spørger sin moster, om han skal på børnehjem, nu da hans forældre og lillebror ikke kommer hjem igen. Olivers mor mener, at det er i den forbindelse, at Oliver udvikler angst. Oliver får meget svært ved at sove ude, vil gerne være hos sin bror på sygehuset og bliver meget overbeskyttende og bekymret på sin brors vegne. Til sidst vil Oliver kun sove i samme rum som sine forældre, og i takt med han bliver ældre, går det i stigende grad ud over hans mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter, da de ofte inkluderer overnatning.
Som 13-årig kommer Oliver til Sandplay Terapi. Han var en smule skeptisk, men Kirstine formåede fra første møde at gøre ham tryg og vejlede ham i processen. Olivers mor var med til de 6-7 gange med Sandplay Terapi, og hun blev hver gang imponeret og overrasket over, hvor meget der går igennem hovedet på et barn, og hvor godt han kunne udtrykke det via Sandplay. Olivers mor var også glad for Kirstines rolige tilgang og store kompetence.
Resultatet blev, at Oliver nu sover ude uden problemer og uden bekymringer. En langsom proces men med et dejligt resultat.
Olivers forældre anbefaler andre at kontakte Kirstine og komme i et forløb. Når de ser tilbage, vil de ønske, at Oliver havde fået hjælp tidligere.
Cille
Cille på 11 år samt storebror og mor fik hjælp efter kompliceret kræftforløb
Cille fik leukæmi (ALL) som 9-årig og gennemgik et langt og kompliceret forløb, hvor kemobehandlinger og knoglemarvstransplantation medførte 2 års næsten uafbrudt indlæggelse på forskellige sygehuse – og 3,5 år i kørestol.
Det barske forløb fik store psykiske omkostninger for hele familien.
Cille brugte Sandplay Terapi hos Kirstine til blandt andet at bearbejde det sociale på skolen. Når man er 11 år, kan det være en kæmpe hjælp at bruge farver og ting at samtale ud fra. Derudover tog Cille billeder af de sandkasser, hun lavede og kunne sammenligne/se forandringer sammen med Kirstine.
Efter kræftforløbet blev Cilles mor sygemeldt pga. psykisk overbelastning igennem flere år. Hun prøvede også Sandplay Terapi og fortæller, at det er en spændende og meget anderledes måde at samtale på. Det at overføre følelser til farver og ting åbnede nogle nye måder at tænke på.
Cilles Storebror udviklede efter sygdomsforløbet en alvorlig depression, som Kirstine også hjalp ham med at komme igennem.
Cilles mor er taknemmelig for, at de alle er, hvor de er i dag og for Kirstines bidrag til, at de fik bearbejdet det hårde sygdomsforløb.