Temadage for forældre der har mistet
Middelfart
Et kræftforløb er hårdt for både det ramte barn og den nærmeste familie. Familier med kræftramte børn har et team af psykologer og psykoterapeuter tilknyttet. De kan hjælpe både det kræftramte barn og familiemedlemmer med forskellige problemstillinger.
Tilbuddene kan være i form af samtaler eller Sandplay Terapi samt Legeterapi.
Alle oplever, at når der arbejdes med et familiemedlem, så hjælper det hele familien.
Sandplay Terapi (ST) er åbent for alle. Både det syge barn/tidligere sygt barn, raske søskende og forældre/bedsteforældre kan have glæde af tilbuddet.
De eneste forudsætninger er:
• At familien skal være medlem af Familier med kræftramte børn
• At der er en problemstilling, man ønsker hjælp til – det kan være alle mulige former for udfordringer.
Det er den enkelte psykolog, som vurderer antal konsultationer og som foreslår evt. yderligere forløb efter FMKB’s tilbuds ophør.
Alle i de berørte familier kan få hjælp; det syge barn, raske søskende og forældre.
Hjælpen kan bestå af samtaler eller sandplay terapi.
Kontakt og nærmere informationer fås ved at sende en mail til den psykolog, du mener passer til dig og din familie. Husk at oplyse at I er medlem hos FMKB og have dit medlemsnummer klar. Det skal du oplyse ved første kontakt.
Husk også at kontingent skal være betalt rettidigt.
Familiepsykolog, som tilbyder hjælp inden for
Børne- og familiepsykologer, som tilbyder hjælp indenfor
‘Tilbage til det normale liv’ henvender sig til forældre med et barn/en ung, der har afsluttet den intensive del af kræftbehandlingen indenfor de seneste 3 år.
Når et barn rammes af kræft, rammes hele familien. Med ét ændres hverdagen og de fleste oplever at fundamentet under dem slår revner. Forude venter et behandlingsforløb på måske flere år, som påvirker hele familiens hverdag på rigtig mange måder.
Når behandlingsforløbet omsider er overstået, skal familien finde vejen tilbage til et mere normalt liv igen, og erfaring viser at denne proces også kan være temmelig udfordrende.
Efter lang tid (måske flere år) med tæt forbindelse til behandlingsmiljøet, skal familien nu skabe en almindelig hverdag – uden den tidligere støtte fra hospitalspersonale og andre fagpersoner. Samtidig presser mange både praktiske og følelsesmæssige spørgsmål sig på, nu hvor det mest akutte er overstået.
Opmærksomheden og forståelsen fra omverdenen bliver ofte mindre, og netværket forventer typisk at familien er lettet og glad.
På denne temadag lægger Kirstine op til udveksling deltagerne imellem om forskellige relevante emner.
Det kan eventuelt være:
Der er plads til 16 personer på en temadag.
At blive bedsteforældre er for de fleste meget stort og betydningsfuldt. Livet får en helt ny dimension, og en masse opmærksomhed og omsorg bliver helt naturligt rettet imod barnebarnet. Når et barnebarn får kræft, rammes bedsteforældre derfor rigtig hårdt.
Bedsteforældre er samtidig ’dobbelt ramt’; idet både deres eget voksne barn (barnets forælder) og barnebarnet går igennem en meget svær og krævende tid. Barnebarnet skal igennem en målrettet og krævende behandling – ind imellem af flere års varighed, uden garanti for helbredelse. Det ‘voksne barns’ (bedsteforældrenes barn) liv ændres også med ét, og fokus bliver behandlingen samt medfølgende angst og bekymringer.
Hele situationen omkring barnebarnets sygdom medfører en lang række spørgsmål, bekymringer og overvejelser hos bedsteforældrene.
De fleste har stor lyst til at være til nytte:
På hvilke måder og i hvilket omfang er hjælpen ønsket?
Hvor mange kræfter har man selv til rådighed til at hjælpe?
Kan man dele sine bekymringer med det voksne barn, som selv er ramt?
Hvordan kan bedsteforældre støtte de raske søskende?
Ofte ændres relationen til både voksne børn og børnebørn en periode, måske rykkes der tættere sammen eller der kommer større afstand, fordi familiens ressourcer bruges på behandlingen m.v.
I foreningen har vi erfaring for at de fleste bedsteforældre har stor glæde af at komme i kontakt med andre bedsteforældre, som er – eller har været i ’samme’ situation.
Der er endnu ingen planlagte datoer. Hold øje med hjemmesiden.
Denne temadag er primært for forældre der har mistet inden for de seneste 2 år, men forældre, der ikke tidligere har deltaget i lignende FMKB-arrangement er også velkomne.
Dette arrangement strækker sig normalt over 1½ dag (ankomst sidst på eftermiddagen den første dag og varer til ca. kl. 16 på anden dagen.
Nogle familier oplever det værst tænkelige, nemlig at miste et barn som følge af dets kræftsygdom. Når et barn dør, kastes hele familien ud i et voldsomt sorg / krise forløb og hverdagen i familien ændres drastisk.
Forældrene vil reagere forskelligt og have forskellige behov, hvilket kan give anledning til konflikter og stor smerte/ ensomhed. Parforholdet bliver således udfordret og evt. raske søskende, gennemlever samtidig en meget svær tid.
Forholdet til netværket omkring familien, kan også udfordre på forskellige måder. Nogen evner ikke at være der, når livet gør så ondt og andre ved ikke hvordan de kan støtte og hjælpe.
Temadagene er tilrettelagt, så der bliver rig lejlighed til samvær og udveksling af erfaringer med andre i samme situation. Herudover vil psykolog, Kirstine Lysgaard, holde oplæg og binde de to dage sammen. Der vil blive masser af tid til refleksion og dialog undervejs.
At være tæt på en familie, hvor en barn rammes af kræft give mennesker nogle særlige udfordringer og bekymringer. Det nære netværk kan være tante, moster, onkel, nære venner af familien osv.
Temadagen er ikke for raske søskende, bedsteforældre og forældre, som har sine egne særlige temdage.
Hele situationen omkring et ’nært barns’ sygdom medfører en lang række spørgsmål, bekymringer og overvejelser hos det nære netværk.
De fleste har stor lyst til at være til nytte;
Ofte ændres relationen til familien en periode, måske rykkes der tættere sammen eller der kommer større afstand, fordi familiens ressourcer bruges på behandlingen og at overleve fra dag til dag.
I foreningen har vi erfaring for at de fleste pårørende har stor glæde af at komme i kontakt med andre pårørende, som er – eller har været i ’samme’ situation.
Temadagen er tilrettelagt primært for det nære netværk til et barn/ en ung, der enten er i behandling eller har afsluttet den intensive del af kræftbehandlingen indenfor de seneste ca. 3 år.
Formen på temadagen vil være en vekselvirkning imellem små korte oplæg ved foreningens psykolog og udveksling i plenum og grupper. Dagen vil indeholde en ’walk and talk’, så medbring tøj efter vejret.
Der vil også være rig lejlighed til uden for ”programpunkterne” at udveksle erfaringer med de øvrige deltagere.
Hele dagen faciliteres af FMKB’s egen psykolog Kirstine Lysgaard.
Der er endnu ingen planlagte datoer. Hold øje med hjemmesiden
Har du ønsker om andre temaer, så send en mail til info@fmkb.dk og fortæl hvad du har i tankerne.
Følg arbejdet for kræftramte børnefamilier i Danmark